![]() |
|
|
#1 |
|
Banned
Kullanıcı No: 7 Giriş: Aug 2006
Son Aktivite: 24/05/2007 14:44
Mekan: GERMANY
Teşekkür Sayısı: 465 210 Mesajda 458 Teşekkür Aldı. Rep Gücü: 0
Rep Puanı : 20597
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
İlk üretilen Türk uçağı 1936'da üretilen ilk Türk uçağını biliyor musunuz? Neden bizim uçak sanayiimiz, neden tüm dünyada bilinen ve tercih edilen bir araba markamız yok? Bunca yıldır var olan devler neden sanayi alanında büyük bir atılım yapmadı? Neden hâlâ yabancı arabalara biniyoruz. Hiç düşündünüz mü? Ve daha bir etkili soru sorayım size; kendinizi hep tüketen bir toplum olarak görmek, hep dışarıya bağımlı bir ülkenin vatandaşı olmak sizi hiç rahatsız etmiyor mu? Açıkçası beni çok ama çok rahatsız ediyor. Çekimler için gittiğim bir ilçede beni son derece sarsan gerçeği öğrenene kadar da daha önce uçak sanayii için bir babayiğidin çıkmamasına ziyadesiyle üzülmekteydim. Ama iş hiç de benim bildiğim gibi değilmiş. Gittiğimiz şehrin kaymakamı çekim bittikten sonra lobideki uçak maketini bize göstererek başladı anlatmaya. Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" vecizesinden sonra ülke savunması ve gelişimi için uçak alımına karar verilmiş ve halktan yardım istenmiş. Şehirler bir uçak kadar para topladıklarında da alınan uçağa o şehrin ismi verilmiş. Zamanın zenginlerinin de kapısı çalınmış ve Vehbi Koç 5000 Lira verirken, Abdurrahman Demirağ tam 3 uçak parası, yani 120 bin lira vermiş. Nuri Demirağ'dan da para istenince, "Madem ki bir ulus uçaksız yaşayamaz. Öyleyse bu yaşama aracını başkalarının bağışından beklememeliyiz. Ben, bu uçakların fabrikasını yapmaya adayım" diyerek kollarını sıvadı, varını yoğunu ortaya koyup 1936'da ilk Türk uçağını yaptı. Demirağ'a verilen 65 uçak siparişi bir katakulleyle iptal edilip THK, Fransa'dan kullanımdan kaldırılan Henrio uçaklarını satın aldı. Gelen uçaklar kısa bir süre sonra hurdaya atıldı. Nuri Demirağ, 10 milyonluk zararı sineye çekti. Çok geçmeden üzerinde fabrika ve uçuş etüt merkezi olan Yeşilköy'deki arazisi yok fiyata kamulaştırıldı. Yani şimdi İstanbul'daki Yeşilköy Havaalanı eğer dış ülkelerin emriyle kapatılmış olmasaydı şimdi dünyanın belki de en iyi uçaklarının yapıldığı bir yer olacaktı. İlginç olan şu ki, hem savaş hem yolcu tipi uçak imal edilinceye kadar dış güçler seslerini çıkarmamış, bakmışlar ki çok oluyoruz, müdahale edivermişler hemen. İsmet İnönü'nün bu tarihi ayıbını affetmek mümkün değil. Ve bakın daha neler yapmış Demirağ, tüm engellenmelere rağmen: -İlk muhalefet partisini kurdu. -Ankara'nın doğusuna ilk demiryolunu yaptı. -İlk yerli paraşütü yaptı. -1922'de ilk Türk sigara kağıdını üretti ki, o güne kadar ülkemizde üretilen bir sanayi ürünü yoktu. -Bursa'da Sümerbank'ın Merinos fabrikasını kurdu. –İstanbul Boğazı'na özel köprü yaptırmayı projelendirdi. Üstelik demiryolu da içeren bir projeymiş bu, Atatürk'ün projeyi çok beğenip, hükümete yollamasına rağmen, ne yazık ki zamanın geri kafalı idarecileri ret vermişler köprüye -İlk şehir ve köy planlarını hazırladı. -1942'de Keban'a baraj yapılmalı dedi. -Karabük'te Demir ve Çelik Fabrikası'nı kurdu. -İzmit'te Selüloz Fabrikası'nı kurdu. -Sivas'ta Çimento Fabrikaları'nı kurdu. Güvenlik yönünden sözde yetersiz bulunan Demirağ'ın uçakları hâlâ komşu ülkelerde yük taşıyormuş duyduğuma göre daha çok bilgi edinmek istersiniz, Bütün Dünya DERGİSİNİN , Mart 2003 sayısını (internetten bulabilirsiniz) okumanızı öneririm. Tüyleriniz diken diken olacak. |
|
|
|
| 14 Üye, HEKIMOGLU Arkadaşımıza bu mesaj için Teşekkür etti. |
| Ucuyorum Forumları Reklam Alanı |
|
|
#2 |
|
Son Aktivite: 01/01/1970 02:00
|
bu konuya deyinmen ve burada duyurman çok güzel olmuş havacılıkla ilgilenen bir çok kişinin bu durumdan haberi bile yok. ama gerçekler böyle... İsmet İnönü'nün bu tarihi ayıbını affetmek mümkün değil. gerçekten çok doğru bir laf öle büyük bir hatayla öyle kötü bir ayıp işlemişki Türkiye yi ve geleceğini etkileyecek çok büyük bir projeyi atılımı katletmiş yazıklar olsun.... |
|
|
|
#3 |
|
ATC
Kullanıcı No: 1158 Giriş: Jan 2007
Son Aktivite: 24/02/2008 00:35
Teşekkür Sayısı: 48 39 Mesajda 61 Teşekkür Aldı. Rep Gücü: 1379
Rep Puanı : 2740
vakti zamanında paraların üzerinden Atatürk'ün resimlerini kaldıranda yine ismet inönü idi bu tek hatası değilki |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Banned
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Üye
![]() |
Bildiğim kadarıyla Demirağ THK için sipariş aldığı uçakları üretmeye başladığı sırada İsmet İnönü Demirağ dan çocuklarını bu işe ortak etmek istemiş Demirağ bu teklifi redetmiş uçakların teslim merasiminde uçak mühendisi (pilot değil) iniş sırasında uçağa kırmış ve hayatını kaybetmiş bu olaydan sonra İsmet İnönü talimatıyla THK sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal etmiş uçaklar Demirağın elinde kalmış bunun üzerine bir havacılık okulu açık elinde kalan bu uçakları orada değerlendirmiş sanırım okulun adı "gök okulu" idi Demirağdan alınmıyan uçaklar yerine yurt dışından uçaklara alınmış alınan uçaklar ismet inönüye sanırım boğaz üzerinde akrobasi gösterisi yapmış ancak bu gösterinin bir başka izleyicisi olan Demirağ İnönüye bir mektup yazmış bu mektubu okumuştum en kısa zaman da bulmaya çalışıcam.... yani uçak sanayimiz İsmet paşanın kişisel husumeti uğruna başlamadan bitmiş... |
|
|
|
| Yandaki Kullanıcılar, spitfire Arkadaşımıza teşekkür etti. |
|
|
#6 |
|
Üye
![]() |
bum konu hakkında bir belgesel izlemiştim.demirdagın o zamanın tenolojisiyle ürettiği uçaklar avrupadakilerden hem daha hızlıydı hemde daha yüksek irtifada uçabiliyordu.uçakları imal ettikten sonra tam anlamıyla avrupa hayran kaldı uçaklarımıza ve volkan hocamın da dediği gibi sonradan müdahale ettiler.uçagın tanıtımın da uçagı tecrübesiz bir pilot kullandı ve uçak düştü pilot ta öldü.ve bu proje de burada kapandı.yani en büyük hayallerimizden biri başlamadan sona erdi malesef.havacılık demek herşey demektir.eger o zaman o fabrikayı kurabilseydik şimdi biz de uzaya roket yolluyor olacaktık ve dünya yörüngesinde sayısız uydumuz olacaktı... ![]() _.:!'[<--herkesin göremeyeceği kadar uzak; herkesi görebilecek kadar yakın...-->]'!:._ |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Üye
![]() |
ayrıca anadodan önceki ilk türk arabası olan devrim'in kaderi de böyle oldu.tamamen türk mühendislerinin yerli malından üretimi olup zamanın cumhurbaşkanının( ya da başbakanının tam hatırlamıyorum) makam arabası olarak kullanıldı.cumhurbaşkanı halkı selamlarken araç durdu ve bi daha çalıstıramadılar ve böylece aracın imalatı durduruldu ve otomotiv sektörümüzdebaşlamadan bitmiş oldu. önemli not:bu arada aracın hiçbir imalat hatası yoktu.yalnızca benzini bittigi için durmuş... ![]() _.:!'[<--herkesin göremeyeceği kadar uzak; herkesi görebilecek kadar yakın...-->]'!:._ |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Banned
Evlerinin bahcesinde helikopter yaptiklari icin bir hava binbasi ve hava astsubay ordudan ihrac edildiler.. Deneme ucusu bile yapildi ve basarili oldu sayet seri üretim gerceklesse idi,türkiyenin ilk savas helikopteri türk semalarinda olacakti.... Konu hakkinda daha fazla ayrintiya giremiyorum,kusura bakmayin... HAPPY LANDINGS |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Son Aktivite: 01/01/1970 02:00
|
Alıntı:
yuhhh diyorum başka bişey demiyorum orduda böle bi geri kafalılık yaparsa artık yorum yapmanında bi anlamı yok bu ülkede hepimiz başımızı alıp gidelim... |
|
|
|
|
#10 |
|
Üye
![]() Kullanıcı No: 964 Giriş: Dec 2006
Son Aktivite: 03/12/2007 20:38
Mekan: İstanbul
Teşekkür Sayısı: 33 22 Mesajda 32 Teşekkür Aldı. Rep Gücü: 1390
Rep Puanı : 895
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sanırım Demirağın fabrikası Beşiktaş ta idi.Eğer bu bilgi yanlış ise o zaman Beşiktaş ta başka bir uçak fabrikamız daha vardı.Çünkü Beşiktaş bilgisini net hatırlıyorum.Daha sonra tencere fabrikasına döndürülmüştü. |
|
|
|
![]() |
| Tags: demira, havac, krgn, nuri, reticimiz, uak |
| Şu an bu konuyu görüntüleyen kullanıcı sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Görünüm Modları | |
|
|